subota, 31. listopada 2015.

Zagor Te-Nej

Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu. Pravo ime ovog strip heroja je Patrik Vajlding. Prvobitno, Zagoru je bilo nadenuto ime Ajaks, ali se Boneli predomislio kad je čuo da postoji deterdžent istog imena[1]. Strip edicija „Veseli četvrtak“ izdavač je serijala „Zagor“ za Srbiju.

Radnja

Radnja stripa se dešava u Darkvudskoj šumi u Severnoj Americi. Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom čiji je osnovni deo crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila. Njegov verni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Čiko. Tu su još i Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki itd. Jedan od njegovih legendarnih neprijatelja je ludi naučnik po imenu Helingen.



Lik


Zagorovo pravo ime je Patrik Vajlding, a rođen je u kolibi kod Klir Votera (Darkvud). Roditelju su mu se zvali Beti i Majk Vajlding i bili su irskog porekla. Kada je bio dečak, roditelje su mu ubili Indijanci Abenake koje je predvodio belac Solomon Kinski. Zagora je spasao otac bacivši ga u reku pre nego što je zajedno sa njegovom majkom nastradao u zapaljenoj kući koju su zapalili Indijanci. Nakon toga ga iz reke spašava lutalica Fici, čovek koji je bio bogati trgovac u Bostonu i koji se toga odrekao da bi došao da živi u divljini. Fici ga je naučio da rukuje kamenom sekirom. Tokom odrastanja, Patrik traži Solomona Kinskog da mu se osveti zbog smrti svojih roditelja. Jednog dana saznaje gde se on nalazi i sprema osvetu. Dolazi u selo Indijanaca Abenaka kojima je Kinski bio neka vrsta poglavice i ubija nekoliko Indijanaca iz zasede. Nakon toga Indijance hvata panika i većina napušta selo, dok manji broj ostaje uz Kinskog. Nakon toga ulazi u selo i ubija ostatak Indijanaca i bori se sa Kinskim i savlada ga. Tada mu Kinski govori da je njegov otac bio bivši vojni oficir koji je izvršio zločin nad indijancima i da je to razlog zašto su ubili njegove roditelje. Patrik ne može da veruje, ali kada vidi članak u novinama da je njegov otac proglašen krivim za taj zločin, pada na kolena i očajava. Tada Kinski uzima pištolj i nišani u Patrika. U tom trenutku se pojavljuje Fici i pogađa Kinskog sekirom i ubija ga. Ipak i Kinski je stigao da puca i pogađa Ficija, koji nakon nekoliko trenutaka umire na Patrikovim rukama.
Posle tih događaja, Patrik odlazi razočaran, tužan i tada donosi odluku: „Ubuduće ću raditi samo na miru! Pokušaću izmiriti Indijance i belce, uneti više razumevanja za njih. Pomagaću onima koje ocenim pravednima, bez razmišljanja o tome ko kojoj rasi pripada“. Tako je počeo svoj put borbe protiv nepravde. Jednog dana je naišao na grupu Indijanaca koji su napali grupu glumaca sa kočijama. Savladao ih je i ubio njihovog poglavicu. Glumci koje je spasao su bili porodica Salivan koji će kasnije postati njegovi veliki prijatelji. Tokom upoznavanja sa njima, ispričao im je svoju tužnu priču i oni mu prave crveni kostim sa orlom na grudima, a Patrik daje sebi ime „Duh sa sekirom“ (indijanski nazivZa-gor Te-Nej).
Kasnije tokom skupa indijanskih poglavica Darkvuda pojavljuje se u plamenom krugu na jednom proplanku. Indijanci videvši to pomisliše da je to duh i da ga jeManitu poslao. Tada Zagor govori: „Izbacite strah iz srca sinovi Manitua! Veliki Duh me nije poslao na zemlju da bih vas kaznio, nego da bih vam pokazao pravi put, kako bih vam ukazao na mudre odluke. Za-gor Te-Nej je moje ime, a ova sekira je moj znak! Ne zaboravite to“. Sve poglavice su prihvatile Zagora za svog zaštitnika, osim jednog koje se zvao Oga-Ito i koji je mrzeo belce. On Zagora izaziva na dvoboj u kojem ga Zagor pobeđuje i ubija.
Napomena: Ova priča o liku je ispričana u stripovima, Zagor priča (br.99 LMS) i Gospodar Darkvuda (br.100 LMS).

Podaci o autorima

Scenaristi
Scenaristi su, tokom godina, bili Bruno Abijeti, Mauro Bozeli, Moreno Buratini, Ade Kapone, Galijeno FeriSerđo Boneli (pod pseudonimom Gvido Nolita), Alesandro Ruso, Marčelo Tonineli,Danijele Nikolaj, Jakopo Rauh i Bepi Vinja.

Crtači

Zanimljivosti

Zagor se ponekad susreće sa povijesnim osobama. Neki od njih su: američki predsjednik Andrew Jackson, pisac Edgar Allan Poe, predsjednik konfederacije indijanaca Cherokee John Ross, izumitelj pisma Cherokeeja Sequoyah, pirat Jean Lafitte, francuski mislilac iz vremena revolucije Alexis de Tocqueville, utemeljiteljTeksaških rendžera Stephen Fuller Austin, prirodoslovac Charles Darwin.

Ostali likovi

Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales

Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales, poznatiji samo kao Chico, je fiktivni Meksikanac utalijanskom pustolovnom-western stripu Zagor. On je nezamjenjiva Zagorova desna ruka. Sam za sebe često tvrdi da je potomak španjolskih konkvistadora. Iako je velika lijenčina i kukavica, Chico je ujedno i glavni komični lik u stripu, a njegova proždrljivost ga često uvlači u najrazličitije nevolje. Prije nego je upoznao Zagora, bio je mornar, trapernovinar, tajni agent, vojnik u meksičkoj i pukovnik u američkoj vojsci, tragač za zlatom,Indijanac... Ima brojnu obitelj koja je rasprostrta diljem Meksika.

Digging Bill

Digging Bill je izmišljeni lik iz stripa Zagor. On je luckasti tragač za skrivenim i zakopanim blagom koje traži uz pomoć rijetkih dokumenata. Pravo mu je ime Benjamin Readwell ili Rockwall ali, kako sam kaže, toliko ga dugo ne koristi da je i sam zaboravio kako glasi te mu se čini da i nije njegovo.Digging Bill se prvi put susreće sa Zagorom kada traži blago pirata kapetana Kidda na Rhode Islandu. Pronašao je sanduk ali umjesto blaga u njemu su bili samo Kiddova odjeća i osobni predmeti. Nakon toga, Zagor ga je odveo da sudjeluje na vojnom suđenju kako bi posvjedočio o nevinosti poručnika Nicholsa koji je bio lažno optužen za ubojstvo svog nadređenog. Nakon suđenja, Digging Bill je pobjegao

Kapetan Fishleg


Kapetan Fishleg je izmišljeni lik iz stripa Zagor. On je kapetan Golden Babybroda za lov na kitove.Fishlegovo pravo ime je Charles Humbold a nadimak Fishleg (eng. "Riblja noga") je dobio zbog umjetne noge od kitove kosti koju nosi na mjestu izgubljene desne. Fishleg je bio kapetan jednog kitolovca sve dok mu jedankit nije potopio brod.

Prvi susret sa Zagorom

Kako mu više ni jedan brodovlasnik nije htio povjeriti brod, Fishleg je skupio sav svoj novac i otvorio gostionicu na obali jezera Erie. Poslovi su mu dobro išli ali on je čuo priču o kitu u jezeru te je prodao gostionicu, kupio stari brodić i pošao u lov. Putem je spasio Zagora i Chica koji su bili žrtve kita koji im je prevrnuo čamac. Sljedeće noći su susreli kita ali on je s lakoćom prevrnuo i potopio Fishlegov brod. Iz brodoloma su se spasili samo Fishleg, Zagor i Chico te otplivali do obližnjeg otoka s kojeg su ujutro vidjeli "kita" i sa zaprepaštenjem otkrili da je to podmornica profesora Hellingena, starog Zagorova neprijatelja, koji je pomoću nje popravljao Titana, divovskog robota kojeg je izradio i koji je Zagorovom zaslugom završio na dnu jezera. Hellingenovi ljudi su zarobili Zagora, Chica i Fishlega te je Hellingen drogirao Zagora kako bi mu ovaj pomogao popraviti Titana. No Zagor se uspio othrvati utjecaju droge i uništiti i Titana i podmornicu. Kada je Hellingen pokušao ubiti Zagora, Fishleg ga je pogodio harpunom te su oni pobjegli dok je Hellingenov laboratorij eksplodirao. Tada su Indijanci iz okolice, iz zahvalnosti što je "kit" uništen, dali Fishlegu vreću zlata.

Bat Batterton

Bat Batterton, jedan od dvojice vlasnika detektivske agencije “Batterton & Batterton”, istraživač natprirodnih i prirodnih pojava, detektiv nemogućeg i mogućeg i prije svega Zagorov i Chicov dobar prijatelj. Ima sličan izgled kaoSherlock Holmes, međutim svaka paralela sa najpoznatijim detektivom svijeta već tu prestaje. Za razliku od svog poznatog kolege, Batterton je pravi magnet za nevolje i nerijetko je uspjeo samo uz Zagorovu pomoć da riješi zadatke koje su mu neki nesrećnici dodijelili, najprije zbog toga što ga ne poznaju i nisu čuli za glasine koje o njemu kruže. Ipak, pored svega naš detektiv uživa simpatije čitalaca i jedan je od najčešćih gostiju u Zagorovim epizodama. On i Digging Billsu dva lika koji su često glavni likovi epizoda u kojima se pojavljuju, za razliku od Trampyja, koji se ima gostujuću ulogu isključivo na početku jedne epizode kada zajedno sa Chicom upada u nevolje. Mnogo toga o njegovoj popularnosti govori i to da se na slici prije stripa na svakom izdanju nalazi njegova slika pored Zagora, Chica i Digging Billa. Sigurno je da se radi o jednom od najsimpatičnijih i najvažnijih likova u Zagorovom svijetu. Ono što je meni najbolje je kada se Batterton prerušava i onda uvijek, bez izuzetka, zaboravi na neku pojedinost zbog koje nije teško otkriti da se ne radi o ličnosti koju on pokušava da predstavi. To su tek sitnice, pogrešne čizme, zaboravi da ugasi lulu ili slično, ali sasvim dovoljno da svaki put kada se preruši bude otkriven već na prvi pogled. Njegov problem nije nepoznavanje teorije, zna sve kako bi trebalo da se ponaša pravi detektiv, problem nastaje kada to treba da primjeni u praksi.

Tonka




Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat i vjeran prijatelj koji zna za mnoge Zagorove tajne i trikove kojima se Duh sa sjekirom koristi da bi održao mir u Darkvudu no nikada ga zbog toga nije manje poštovao i mnogo puta se pojavljuje u Zagorovim pustolovinama.



Jimi gitara




Jim Gitara kompleksni lik, zaista možemo reći da se nalazi na granici između dobrog i lošeg, a njegov karakter balansira između njegove urođene pohlepe i nekog simpatičnog altruizma. Sjetimo se samo legendarnih Jimovih podvala našim junacima, uvijek su izvlačili kraći kraj, a Zagor je doslovno gonio Jima kao bijesni pas! No nedavni događaji tijekom prošlog susreta pretvorili su neprijatelja u dobrog prijatelja. Gornja Zagorova rečenica sve govori, Zagor evidentno jako drži do odanosti svojih prijatelja i biva jako ljut ukoliko ga taj prijatelj izda

Nema komentara:

Objavi komentar

https://stripovi-com.blogspot.com/p/texs-wilerpreuzimanje2.html?m=1

Patrikovi romani

Patrikovi romani
Preuzimanje i čitanje stripova online free....

Popular Posts

Arhiva bloga

Unordered List

Featured Post

Ninđa stripovi online